Zichtbare wind

Geluid van de wind
windwind2wind4wind5Dit voorjaar is er wel erg veel wind. Wind in Spanje, wind in Nederland. Wind zie je alleen maar als er iets mee beweegt, gras, bomen, was, haar, wolken. Je hoort de wind wel altijd. Dat doet me denken aan ons huis buiten de stad, populieren om ons huis heen, altijd hoorde je ze. Dat mis ik in de stad. Geen waaibomen om ons huis. Geen geritsel.

Op een van mijn fietstochten in Frankrijk wildkampeerden we op een plek, waar het zo stil was, ook geen zucht wind. Ik kon er niet van slapen, heel af en toe hoorde ik een blaadje vallen, dat sloeg in als een bom.

Mijn eerste ervaring met een zeiljacht was meteen een kennismaking met een windhoos. Ik zag hem als eerste aankomen in een zware, lawaaierige lucht. Gelukkig handelde de ervaren kapitein met een “alle zeilen los”. We lagen meteen stil en keken er naar. Die wind was als een beest in de lucht, hij bewoog en maakte herrie als een levend wezen. Toen ik van de eerste schrik was bekomen en de windhoos al kleiner werd en vertrok, heb ik met trillende handen een foto gemaakt.

Ik houd van het geluid van de wind, maar als het te lang duurt, kun je er gek van worden. In Frankrijk waait vaak de Mistral, een koude noordelijke wind die heel hard kan zijn. Ik heb het meegemaakt bij vrienden in Marseille, wind om gek van te worden, die dagen kan duren.

Berichten zijn gesloten