Timemanagement met een tomaat

Wat hebben een tomaat en timemanagement met elkaar te maken. Helemaal niets, behalve dat er een kookwekker als tomaat bestaat. En die gebruikte Francesco Cirillo in 1992 bij het ontwikkelen van the Pomodoro Technique.

Het is de eerste timemanagementtechniek die mij aanspreekt. Ik begin namelijk altijd als een wilde te werken, met alleen een opdracht vaag in mijn hoofd.  Ben na een paar uur doodmoe en heb geen afstand genomen om mijn werk eens te bekijken. Dat kan beter. Via Twitter kwam ik op deze techniek terecht: the Pomodoro Technique en raakte steeds meer geinteresseerd. Langdurige taken/opdrachten deel ik op in kortere taken tot hapklare brokken werk…

Vooral ’s morgens werkt het bij mij goed, ’s middags word ik nogal eens ongeduldig en vergeet ik de timer.

Het is een simpele techniek:
1. Kies een taak waaraan je moet werken
2. Zet de Pomodoro (wekker) op 25 minuten
3. Werk aan deze opdracht totdat de Pomodoro afgaat, bekijk je werk even en
4. Neem een korte pauze van ongeveer 5 minuten
5. Iedere 4 Pomodoro’s neem je een langere pauze (± 20 minuten)

Het mooist is natuurlijk een echte Pomodoro, ik deed hetzelfde als An Olaerts en rende naar de Blokker, maar nergens waren ze te koop. Gelukkig heb ik mijn iPod waarvoor veel verschillende applicaties te vinden zijn. Als je bij iTunes kijkt, zie je verschillende apps. Ik heb er drie uitgeprobeerd, alle apps met een tomaat, maar er is niet een app volmaakt:

Op nr 1: Pomodoro Time Management
Deze gebruik ik zelf, die doet alles, maakt het geluid van een tikkende wekker (zelf in te stellen). Tikt met een groene tomaat ook de pauzes weg, houdt bij hoe veel pomodoro’s je op een dag hebt gedaan. En je kunt de taken lekker wegvinken. Heerlijk. Je kunt helaas niet het aantal Pomodoro’s per taak invullen. Is ook lite te gebruiken.
www.rapidrabbit.de

Op nr 2: Pomodoro Timer
Is erg mooi, je windt hem op tot het aantal minuten dat je wilt. Kunt font instellen, geluid, en het aantal vinkjes/pomodoro’s wat je nodig hebt voor een taak zie je. Maar… de taak vul je eenmalig in en die verdwijnt bij een volgend onderwerp. En ik houd van lijstjes bijhouden en zien wat ik gedaan heb. Niet in lite te krijgen.
http://navel-labs.com

Op nr 3: myPomodoro
Deze maakt geen geluid, maar je kunt wel het aantal Pomodoro’s instellen. En heel erg handig voor het afvinken van taken. Is ook lite te gebruiken.
www.macworld.com

Een heel grappig filmpje wat je met de overgebleven tijd allemaal kunt gaan doen:

Berichten zijn gesloten