less is more

Carl Andre uit “Words” 1968A line made by walking, 1968Foto’s, objecten, concepten uit de collectie en archieven van Herman en Nicole Daled 1966-1978

In Haus der Kunst in München is de tentoonstelling “less is more” te zien, zodat we die tegelijkertijd met Ruscha konden bezoeken. Een geluk, want niet gepland en nooit van gehoord, was het een prachtige tentoonstelling. Uit mijn opleiding kende ik veel namen uit die tijd: Marcel Broodthaers, Jan Schoonhoven, Marcel Duchamp, Daniel Buren, Carla André, Richard Long, allen minimalisten en conceptuele kunstenaars. Erg veel zwart/wit en papiertjes, denkwerk op papier. De afbeeldingen die in de media te zien zijn, vallen allemaal op door kleur en onderwerp, maar het meeste werk was toch echt papier, papier en foto’s.

Het minimalisme van Carl André en Schoonhoven uit die tijd heeft me altijd verbaasd, zoveel geduld om enkel streepjes en woorden op papier te tekenen/typen. Ik vond vooral het “typewerk” van Carl Andre merkwaardig, het deed me denken aan de tijd dat ik ook een typemachine had. Hij maakte een heel boekwerk door met een oude typemachine vormen met letters te tikken.  Carl André is verder gegaan als minimalistische beeldhouwer, van een simpele, ontroerende schoonheid.

Het werk van Richard Long boeit me nog steeds, ik maak zelf lange afstandswandelingen in het liefst onbewoonbare gebieden. Ik kan me zijn fascinatie voor projecten in en met het landschap heel goed begrijpen. Er zijn op deze tentoonstelling een paar originele werken van hem te zien. Ook heb ik de catalogus besteld, bij voorinschrijving betaal je € 28,50 en je kunt het met een mail bij deze boekhandel bestellen: Walther König.

www.hausderkunsten.de

“less is more” is van 30 april tot 25 juli te bezoeken in München.

Berichten zijn gesloten