Joost Conijn vliegt naar Afrika

foto: Coert Munk

Kunstenaar Joost Conijn vliegt naar Afrika in zijn zelfgebouwd vliegtuigje, de OK-NUL 43, tot nu toe de meest spectaculaire reis van zijn kunstenaarschap. Met zijn eerste vliegtuig stortte hij neer en ik hoop wel dat hij nu meer geluk heeft.

Thema van Joost Conijn is reizen in de primitiefste vorm. Hij reist naar landen waarvan hij de taal niet spreekt met bijzondere, vaak zelfgemaakte vervoermiddelen. Deze reizen maakt hij met een cameraman die de reis documenteert. Ik heb de documentaire van Conijn in zijn eigen gebouwde en op houtgestookte houtauto gezien. Reizend naar Tsjechie, Roemenie, Moldavie. Als je ziet waar hij terecht komt, op wat voor wegen hij rijdt en hoe behulpzaam de oude vrouwtjes daar zijn, dan word ik  jaloers. Dit is het echte reizen en hier heb je lef voor nodig. In zijn films wordt nauwelijks gepraat, hij wordt altijd gastvrij onthaald door de bevolking en heeft het volgens mij op zijn eigen serieuze manier altijd naar zijn zin. Contact is contact zonder dat je elkaars taal spreekt maar wel begrijpt. Prachtig.

Met deze tocht naar Afrika gaat hij wel een stap verder, vliegen geeft meer risico’s. In de VPRO-gids van afgelopen week staat een heel artikel van Angela van der Elst die met hem een proefvlucht meevliegt, NRC cultuurblog heeft ook het item Conijn en de OK-NUL 43  en ook doet Joost Conijn regelmatig verslag in de cultuurbijlage van NRC over deze vlucht, waarvan de eerste vandaag is verschenen.  Zeer spannend om te lezen, de OK-NUL 43 is inmiddels in Zuid-Frankrijk geland, moet regelmatig gerepareerd en bijgesteld worden.

www.joostconijn.org

Hieronder zijn registraties van zijn documentaires te zien tijdens een tentoonstelling

4 reacties op Joost Conijn vliegt naar Afrika

 • Nikki Conijn

  Per toeval op je site gekomen en wat lees ik nou als eerste. Een stuk over mijn neef! Mijn moeder en ik keken eerst even raar op, maar wel erg leuk om er over te lezen.

 • Jelskedei

  Een avontuurlijke neef hebben jullie en erg spannend om hem te volgen. Hij zit inmiddels in Spanje.

 • rob sandifort

  Met veel belangstelling de inmiddels 2 artikelen in het NRC gelezen. Mijn aandacht werd vooral getrokken door de mooie foto bij het eerste artikel: het vliegtuigje met op de achtergrond die Russische Kamov helicopters.
  Leuk geschreven “dagboek” waarin de technische problemen die zich voordoen serieus maar ook komisch overkomen.
  Ik had gehoopt op wat meer info m.b.t. het vliegtuigje zelf (wat is het, waar komt het ontwerp vandaan, is het een kit, wat voor motor staat er in, waar is het van gemaakt e.d.),maar ik kan er helaas niks over vinden.
  Leuk project ! Veel succes tijdens de rest van de reis !
  Groeten, Rob Sandifort (voormalig cine-cameraman, voormalig Australië emigré en gëinteresseerd in alles wat vliegt)

 • Jelskedei

  Joost Conijn heeft het vliegtuig zelf ontworpen en gemaakt, zoals al zijn vervoermiddelen. Misschien weet Coert Munk meer, de fotograaf van bovenstaande foto. Vandaag stukje 3 in NRC, ze zijn nu in Zuid-Spanje.