Hella Jongerius in Rotterdam

Ik ben naar de overzichtstentoonstelling Misfit van Hella Jongerius in Boijmans van Beuningen geweest. Wat ik geweldig vind van haar als ontwerper is dat ze onderzoekt; materiaal, kleur, vorm maar het ook uitvoert en laat zien wat ze onderzoekt. Heel wat anders dan met kant en klare producten aankomen. Ook al laat ze haar eindproducten zien, toch zien ze er vaak uit als onderzoek. Jongerius houdt ook niet van de perfecte fabrieksproducten, dat is te zien aan haar B-set die te heet gebakken is waardoor het eindresultaat er onverwacht en imperfect uitziet.

Vooral haar kleuronderzoek in de vorm van vazen, uitgevoerd door Royal Tichelaar Makkum vind ik interessant. Helaas is dit werk kortgeleden gebroken, zie: De Pers. Haar idee over gestandaardiseerde kleuren, dat alle fabrieksmatige producten geen unieke kleur meer hebben kan betekenis hebben voor onze producten. Een voorbeeld daarvan is als een kleur donkerder gemaakt moet worden, er zwart bij gaat. Dat vergrijst een kleur, maakt hem suffer. En Hella wil de unieke kleuren weer terug, ook in fabrieksmatige producten.

Het is echt smullen, deze tentoonstelling. Haar experimenten zijn niet allemaal geslaagd, maar maakt de tentoonstelling levendig en heerlijk om naar te kijken. Aanraken mag helaas niet, want haar ontwerp van het geborduurde bord op tafelkleed, moet je kunnen aanraken. Zijn de draden echt of is ook dat porcelein?

Jongeriuslab
Boijmans van Beuningen
Royal Tichelaar Makkum

‘Hella Jongerius – Misfit’ in Boijmans van Beuningen te zien tot en met 13 februari 2011

Deze video is ook in Boijmans van Beuningen te zien. Voor meer video’s van haar en haar werk, kijk dan op mijn favorieten bij You Tube.

Berichten zijn gesloten