Handleiding WordPress

Instructie voor het bewerken van je site in de backend.

De backend is de achterkant van je site, daar kan alleen iemand bij die ingelogd is. De frontend is de site die iedereen ziet.

Inloggen
Om in te loggen in de backend doe je het volgende:
Ga in je browser naar http://www.jeeigendomeinnaam.nl/naammap/wp-login.php
Je ziet dan dit:

Hierin vul je je gebruikersnaam en je wachtwoord dat je hebt gekregen.

Dashboard
Dan kom je in de backend in de dashboard en zie je dit:

FirefoxDit is niet voor iedereen hetzelfde, maar je ziet in ieder geval je Dashboard en Berichten en Pagina’s in de linker kolom.

Je dashboard kun je zelf inrichten met de scherminstellingen. Als je daar op klikt krijg je de mogelijkheid om dit zelf in te richten en te laten zien wat je wilt zien. Het is  afhankelijk van je site wat je  te zien krijgt. Zie:

Verschil tussen Pagina’s en Posts/Berichten
Pagina’s hebben vaak een vaste inhoud, meestal verandert daar niet zoveel aan. Een pagina krijgt vaak een sjabloon of template. Titels van pagina’s zijn (bijna) altijd de titels van het menu. Dit hangt af van de opbouw van je site.
Berichten zijn de posts, die zijn meestal veranderlijker dan pagina’s. Berichten krijgen altijd een categorie. De lijst van een bepaalde categorie staat ergens in je site onder archief of een andere naam, ook afhankelijk van de inrichting van je site.
Maar een bericht of een pagina, beiden worden ze in een editor gewijzigd of gemaakt.

Ga naar de pagina of post die je wilt wijzigen
Dan zie je een titel, een tekstblok en nog meer, dit ziet er ongeveer zo uit:


Deze tekst kun je wijzigen met de editor, zoals je die ook kent van alle teksteditors. Als je wijzigingen hebt gemaakt, klik je op bijwerken als je zeker bent, anders op wijzigingen bekijken, rechts naast de editor zie je het kopje “Publiceren”. Ben je tevreden, dan klik je op bijwerken.

Editor
Heb je problemen met de editor of wil je er meer van weten, dan kun je heel veel op internet vinden als je zoekt op “tinyMCE editor WordPress”. Dit is een link naar een uitgebreide handleiding: Issuu

Je kunt kiezen voor een Wysiwyg modus of een HTML modus, rechtsboven van de editor. Dit is wat je ziet in de Wysiwyg modus:

En dit als je op knop voor uitbreiding van de toolbar hebt geklikt:

Je kunt het tekstvlak in de editor vergroten of verkleinen:

En dit is wat je ziet in de HTML modus met tekst:

Je ziet HTML-taal, het is altijd handig om daar tussen te werken en deze niet te veranderen. Deze taal geeft links aan en andere opmaak. In de WYSIWYG modus (=wat je ziet is wat je krijgt) zie je de opmaak zoals die wordt. Maar niet precies, het lettertype is anders en de enige zekerheid om te zien hoe het wordt, is het voorbeeld bekijken. Maar deze modus werkt prettiger voor de leek, omdat je de html-taal niet ziet en er dus geen last van hebt.

Tekst invoeren kun je op drie manieren doen:

  • knippen en plakken uit ieder tekstprogramma of website. Pas hierbij op voor knippen en plakken uit Word, vaak komt er opmaak mee die je niet ziet in de backend. Plakken uit Word kun je doen via de knop:
  • rechtstreeks in de editor tikken (mijn methode) en opslaan als concept, kan niets mis mee gaan.
  • en er is een nieuwe mogelijkheid in WP gekomen, onder Extra “Publiceer dit”. Dat laatste is handig als je vaak tekst of foto’s uit andere websites gebruikt, je dit in de browser meteen kunt toevoegen en er een post van kunt maken.

Denk er aan dat een tekst pas wordt gepubliceerd als je klikt op Publiceer. Het veiligst met een nieuwe post is deze als concept opslaan en vooraf bekijken hoe de pagina er uit komt te zien. Zodra je publiceert, dan staat de pagina/post op je site. Zoals je ziet kun je daar ook nog veel aan veranderen, je kunt een datum invullen wanneer je deze wilt publiceren:

Uploaden van foto’s en andere media
Gebruik voor het uploaden van foto’s en andere media deze knop:
Screenshot1

Je krijgt dan dit scherm te zien:
Screenshot5

Link invoegen
Om een link in een bericht of pagina te voegen, selecteer je het woord of de tekst waarvan je een link wilt maken in je teksteditor. Zie:Screenshot1
dan klik je op link en vul je het volledige websiteadres in zoals het in je browser staat, zie:
Screenshot2

En klik je op bijwerken.
Screenshot3