De schoonheid van scherven

Ik heb een fascinatie voor scherven, daarin ben ik niet de enige, ontdekte ik toen ik in het Stedelijk Museum Amsterdam (in een ver verleden, toen het nog gewoon open was) voor een vitrine met subtiele japanse kommetjes stond. Ik verzuchtte tegen mijn buurman: “wat een prachtige kommetjes” waarop deze antwoordde: “ja, maar ik stel me voor hoe ze eruit zien als scherven, nog mooier”.

Ik spaar al jarenlang blauwe scherven, gewoon omdat ik van scherven houd. Ze vertellen een verhaal van een gebruiksvoorwerp, gebruikt en kapot gegaan, vergaan. Een van de mooiste scherven vond ik aan het strand bij Noordwijk: een scherf van een delftsblauw tegeltje met een spaanse musketier! Van een schip dat voor de kust verging? In de 16e eeuw? Ik hoef het eigenlijk niet precies te weten, het geheim is leuker. Ik kijk vaak naar de grond, want daar vind je de mooiste scherven. Zelfs aan het strand.

Vorig jaar rond deze tijd stond ik op het dak van de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles plotseling tegenover een fontein gemaakt van delftsblauwe scherven: “A rose for Lilly”.
De architect Frank Gehry maakte deze fontein als eerbetoon aan Lillian Disney, vrouw van en de grootste geldgever. Gehry met zijn team braken meer dan 2000 delftsblauwe vazen (nieuwe!) en maakten van die scherven de fontein. Mooi…? Ik weet het eigenlijk niet. Voor details kijk achter de foto.

7pots3centuries2materialsHella Jongerius maakt gebruik van middeleeuwse scherven in haar “7 pots, 3 centuries, 2 materials“. Jongerius heeft voor dit project in 1997 scherven van oude kleipotten gegoten in zeven porseleinen potten en met lak gespoten, in Toyotarood en Mercedeszilver. Twee tijden die elkaar ontmoeten. Iedere pot heeft Jongerius gedecoreerd met haar eigen duimafdruk, zoals dit gebruikelijk ook gedaan werd door analfabetische pottenbakkers in de Middeleeuwen.

3 reacties op De schoonheid van scherven

 • Branco

  beste mensen
  ik heb een hele mooie scherf gevonden hij is delft blauw. er staan bloemen op, en een deel van een lichaam van een soldaat.
  ik heb het op een begravenplaats gevonden. ik denk dat hij heel oud is.

 • Jelskedei

  Hi Branco? Kun je er een foto van maken en opsturen? Leuk, die oude scherven. Ben altijd geinteresseerd. Jelske

 • Ton

  Ik heb een doos vol oude scherven Delfts blauw, ook vond ik complete tegels Delfts Blauw met bijbelse voorstellingen. Ik wil het allemaal weg gooien cq verkopen.