Art Zuid

Vliegtuig 2000

Art Zuid is what’s in a name: een beeldenroute van 50 beelden door Amsterdam Zuid. Samengesteld door Jan Cremer en hij laat net zo’n stevige keuze zien als hij zelf is. Krijgt de titel “The World Around, Equality in Diversity” mee. Veel bekende namen: Dali, Appel, Corneille, Tinguely, Fabre, Constant, Arp, maar ook veel onbekende namen. Met goeie informatie op stevige paaltjes. Je kunt een app downloaden, met route, informatie en alle beelden.

Ik kwam vanaf het Olympiaplein en zag als eerste beeld een oranje vliegtuig in de bomen, het eerste vliegtuig van Joost Conijn, daar waarmee hij in Marokko heeft gevlogen. Bijna een prehistorisch dier, een of ander ptedoractylitisch gevaarte.

Juni

Juli

October

December

Daarachter doemen vier grote, zilveren koppen op. Sunrise East, door Ugo Rondinone. Hij maakte er 12, voor iedere maand één met de uitdrukking van de zonsopgang van die maand. Hier staan juni, juli, oktober en december. Zo vrolijk als je oog in oog staat met zo’n kop.

class=”clear-left’ Mighty Man

Dan Mighty Man van Dhirad Ramsamoedj, een mysterieuze man die heen en weer wiegt op de wind. Hij ziet er heel sterk uit met laarzen aan, maar is veerkrachtig en meegaand. Indrukwekkend beeld vond ik. Volgens Ramsamoedj zou de ideale mens geen ogen, oren of een mond moeten hebben, dan is er vrede.

Grand Latent Blanc van Jaume Plensa is een groot, wit beeld van een ineen gehurkte figuur, dramatisch en stil, meditatief. In het beeld zijn teksten, geografische aanduidingen aangegeven, een metafoor voor de aarde. Om stil van te worden.

Als laatste wat ik die tocht kon bevatten is het beeld van Jan Fabre, Searching for Utopia. Een metershoog “gouden” beeld van Jan Fabre gezeten op een grote schildpad, aan de Beethovenstraat. Dan staan er ook nog heel wat beelden verder aan de Apollolaan en de Minervalaan, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen.

Deze beeldententoonstelling is de moeite waard om een bezoek aan Amsterdam te brengen en langs de beelden te wandelen. Neem de tijd, er hoeft geen entree betaald te worden, het iPhone app is gratis, behalve als je er geluid bij wilt, maar dan kost het ook maar 2,79! Er mag gepicknickt worden tussen de beelden. Ik woon er gelukkig dicht bij en kan zo vaak gaan kijken als ik wil.

Grand Latent Blanc

Searching for Utopia

Route voor de iPhone

Art Zuid duurt van 26 mei tot 28 augustus 2011. Zie Art Zuid

1 reactie op Art Zuid